De opkomst van handelsproducten: Geavanceerde toegang tot Crypto verlenen

Nu crypto-producten voor de oude financiële curve verschijnen, is het slechts een kwestie van tijd voordat ze de mainstream ingaan.

In 2017 stroomden veel handelaren en beleggers naar cryptokringen omdat ze werden aangetrokken door het soort rendementen dat niet beschikbaar was in de minder volatiele traditionele markten. De volatiliteit gaat echter onvermijdelijk gepaard met zowel risico’s als kansen.

Maar crypto biedt veel mogelijkheden die veel verder gaan dan de traditionele instrumenten. Programmeerbare tokens en slimme contracten creëren het potentieel om handels- en beleggingsinstrumenten te automatiseren, waardoor ze gemakkelijker te begrijpen zijn en toegankelijker voor retailgebruikers van alle risicobereidheid.

De race om te innoveren in gecentraliseerde financiering

Het handelsplatform voor derivaten FTX was de eerste gecentraliseerde beurs die een pioniersrol speelde in het gebruik van leveraged tokens, waardoor gebruikers een margeblootstelling konden krijgen zonder het gedoe met het beheer van de marge, de liquidatie of het onderpand. Leveraged tokens zijn afgeleid van de eeuwigdurende swapcontracten van de beurs en werken als verhandelbare ERC-20 tokens die kunnen worden ingetrokken en verhandeld.

Ze zijn elke dag opnieuw in evenwicht en kunnen ook worden ingewisseld op basis van de handelsactiviteit van de gebruiker. Dit zijn instrumenten met een hoger risico die geschikt zijn voor handelaren die op zoek zijn naar meer blootstelling aan volatiliteit.

Als imitatie de meest oprechte vorm van vleierij is, dan kan FTX zich troosten met het feit dat Binance relatief laat op de leveraged token bandwagon sprong. Na in eerste instantie FTX’s leveraged tokens te hebben vermeld, draaide Binance ze plotseling om en verwijderde ze, waarbij ze de verwarring van de gebruiker als reden opgaf. Slechts weken later kondigde de ruilgigant aan dat hij zijn eigen versie van de leveraged tokens op de markt bracht.

FTX is echter vastbesloten om innovatieve handelsoplossingen te blijven bieden aan cryptogebruikers. Een voorbeeld hiervan zijn de MOVE-contracten, die in principe een strategie zijn met gecentraliseerde liquiditeit om te speculeren op de volatiliteit van Bitcoin (BTC).

In plaats van twee optiecontracten te beheren met dezelfde uitoefenprijs en vervaldatum, bekend als een straddle, geven MOVE-contracten gebruikers toegang tot een geavanceerder type belegging met een gebruiksvriendelijker en begrijpelijker formaat.

Synthetische activa en andere derivaten floreren in DeFi

Vanwege de onvolwassenheid en het experimentele karakter van de decentrale financieringstoepassingen hebben deze in 2020 een aantal opmerkelijke tegenslagen gekend, waaronder de bZx- en Balancer-exploitaties. Toch is de waarde die in DeFi is opgesloten, sterk gestegen en zal binnenkort de grens van 7 miljard dollar bereiken.

Veel van deze populariteit kan worden toegeschreven aan het snelle tempo van de innovatie, als de vruchtbare ecosysteemlagen op meer gesofisticeerde producten buiten de uitleenpools, de verzekeringsinstrumenten en de stabiele munt die gedecentraliseerde autonome organisaties uitgeven.

Aave is een voorbeeld van een toepassing die zich in de ranglijst heeft opgewerkt om de populariteit van MakerDAO te evenaren. De belangrijkste reden is de mogelijkheid voor flash-leningen waarbij een lening wordt opgenomen en terugbetaald in een enkele blokketentransactie. Hun vraag is het voeden van de praktijk van de opbrengst landbouw – het runnen van fondsen door middel van een reeks van DeFi-toepassingen in een poging om maximale rendementen te halen.

Enkele van de huidige beperkingen van de afgeleide producten op de DeFi-platforms zijn echter het vermelden waard. Etherische congestie en gasvergoedingen zouden een bedreiging kunnen vormen voor de voortdurende uitbreiding van DeFi DApps, terwijl het netwerk blijft worstelen met de complexiteit van de Ethereum 2.0-upgrade. Bovendien heeft Vitalik Buterin zelf de handelaars gewaarschuwd voor de risico’s van de opbrengstteelt.

Toch is de volatiliteit van crypto in combinatie met een steeds indrukwekkender pakket aan handelsproducten op zijn zachtst gezegd verleidelijk voor de professionele handelaars. Naarmate meer analysebedrijven en handelaren hun due diligence uitvoeren op de bloeiende derivatenmarkt, verwachten zij dat de stortvloed aan producten parallel aan de groeiende belangstelling zal voortduren.

Vereenvoudiging van de beleggingen voor de risicomijdende partijen

Voor de meer risicomijdende gemiddelde Joe-investeerder is een passieve investering meestal de optimale risico-aangepaste methode om te investeren in de crypto-ruimte op lange termijn. Met behulp van strategieën zoals dollar-kostengemiddelde in Bitcoin Era en Ether (ETH), kunnen gebruikers blootstelling krijgen aan een asymmetrische calloptie op de toekomst van geld.

Echter, het stapelen in een enkele crypto-activa riskeert het maximaliseren van de kredietopnames tijdens prijscrashes, zoals de „Zwarte Donderdag“ van maart. Pogingen om dit risico te compenseren hebben ertoe geleid dat gecentraliseerde financiële instellingen en DeFi-vernieuwers meer passieve beleggingsinstrumenten hebben ontwikkeld.

Helaas is er nog geen crypto beursgenoteerd fonds, maar de vanille-optie voor een bredere marktblootstelling van altcoins met een grote kap is een indexfonds. Net zoals de grote aandelenindexfondsen omvatten de crypto-indexfondsen een korf van crypto-activa die in één enkel beleggingsvehikel zijn samengebracht. Ze worden onafhankelijk gewogen op basis van de voorkeuren van de belegger en het ontwerp van het fonds en kunnen variëren van korven van de belangrijkste 10 activa tot de top 200 door marktkapitalisatie.

Sommige gecentraliseerde financiële indexfondsen hebben steelsgewijs aan kracht gewonnen op een manier die op de een of andere manier aan de aandacht van de crypto-media is ontsnapt. Adrian Pollard, een mede-oprichter van bitHolla – een producent van white-label crypto-ruilsoftware – wees erop:

„Velen zijn zo gefocust en bezorgd over de prijsvolatiliteit van Bitcoin dat ze geen geheime voorraad hebben opgemerkt die zich stilletjes opstapelt bij Grayscale, dat nu het grootste crypto-investeringsvehikel in de buurt beheert.“

Gerelateerd: Interesse in Grayscale Crypto Products Not Easing Up, Not Just BTC Now

Fondsen die meer activa omvatten, met name lagere cap altcoins, geven investeerders meer potentiële opwaartse kracht als iets wat lijkt op de manie van 2017 zich herhaalt. Zij betekenen echter ook meer blootstelling aan kredietopnemingen, aangezien lagere cap altcoins nog steeds de neiging hebben om slecht te presteren tijdens scherpe downswings in larger-cap crypto activa.

Munten als fonds

Het voorbehoud bij Grayscale is dat het alleen beschikbaar is voor geaccrediteerde investeerders, wat enigszins tegenstrijdig is met het idee dat crypto een meer inclusief financieel systeem wordt. Dat is waar „tokens als een fonds“ van verschillende vormen en maten in beeld komen.

Een „tokenized fund“ is in wezen een ERC-20 token op het Ethereum netwerk dat de prijs van een indexfonds weerspiegelt met behulp van orakelkoersen en andere technische componenten.

Coinbase’s Index Fund, dat het beursgenoteerde aandelenpakket van Coinbase dekt, is een optimale methode voor retailbeleggers om blootstelling aan de index te verkrijgen, en aangezien Coinbase ook de grootste fiat-to-crypto gateway in de Verenigde Staten is, zou de index voor velen gemakkelijk toegankelijk zijn.

De retailvriendelijke fondsen nemen de geaccrediteerde beleggershindernis weg, waardoor ze aantrekkelijker zijn voor retailbeleggers die een bredere blootstelling en minder volatiliteit willen. Om volatiliteitspieken te beheersen zijn indexfondsen ideale passieve opties voor beleggers die aarzelen om alles in BTC, ETH of een handvol altcoins met een grote kap te investeren.

Nu de beurs begint te lijken op crypto met zijn absurde faillissementscijfers, lijkt crypto niet meer zo veel op het Wilde Westen van de financiën. Detailhandelaren hebben nu een bredere blootstelling aan meer risicomijdende instrumenten beschikbaar, en de steeds grotere pro-handelscirkel kan een markt betreden die bloeit met de langverwachte innovatie van derivaten.